Dina sopor - inte bara skräp

Godispapper, matrester, tidningar och tomglas. Vi producerar en massa avfall. I vårt land över 500 kilo per person och år. Tack och lov kan mycket användas igen. Som nya produkter, energi, matjord och biogas. Ja, återvinningen går framåt. För inte länge sedan slängde vi det mesta på soptippen. Inte förrän tipparna liknade berg insåg någon att man borde tänka i termer av brännbart och inte brännbart. Därefter har vi steg för steg utvecklat dagens sofistikerade återvinningssystem där avfallet är en viktig resurs.

För att visa riktningen har EU skapat en avfallshierarki som rangordnar hur avfall ska hanteras. Bäst är att helt enkelt skapa mindre avfall, sedan kommer återanvändning, återvinning och sist deponi, eller lagring, av avfall.

Några wow-exempel på nyttan med återvinning:

Så hur blir man egentligen miljösmart? Tja, varför inte här och nu. Tänk efter, burken i näven, mobilen i fickan och ljuset på bordet. Resurserna finns överallt. Gör vi bara rätt så spar vi energi, minskar utsläppen, spar resurser... you name it.

Enorm energibesparing med burken!

Använder vi återvunnet aluminium i stället för nytt material nästa gång vi producerar en läskburk, så minskar energiförbrukningen med 95 procent.

Värmeljus är ingen struntsak!

I Sverige använder vi 300 miljoner värmeljus på ett år. Återvinner vi alla behållare minskar vi mängden koldioxid med 1 000 ton, eller lika mycket som 350 bensindrivna bilar släpper ut per år.

Fina metaller i luren!

Ur ett ton mobiltelefoner kan vi återvinna 3 kilo silver, 300 gram guld och 100 gram palladium. I kretskorten i mobiler och datorer finns hundra gånger mer guld än i malmen från en gruva.

Men vad händer om vi inte är fullt så smarta? Om vi låter naturen ta hand om vårt avfall. Nja, det skulle inte funka speciellt länge. Hade Gustav Vasa slängt flaskan med sportdricka i Sälenskogarna skulle vasaloppsåkarna snubbla på den än i dag.

Så lång tid tar det för naturen att bryta ner skräpet:

Glas ca 1 miljon år

En miljon år gamla spår av en människa har arkeologer hittat i en grotta på en sluttning i norra Spanien. Enligt forskarna är det den första europén.

Plast ca 450 år

För cirka 450 år sen regerade Gustav Vasa Sverige. Redan 1521 åkte han tidernas första vasalopp. Han gick dock i mål i Sälen till skillnad från idag då målgången är i Mora.

Aluminium ca 300 år

För cirka 300 år sen stupade Karl Xll vid Fredrikstens fästning i Norge. Idag står han i Kungsträdgården i Stockholm i form av en staty gjord av hovstatybildhuggaren Johan Peter Molin.

Tuggummi ca 25 år

För cirka 25 år sen slog då 16-åriga Carola igenom med dunder och brak och låten Främling som fick högsta poäng från samtliga Melodifestivalens jurygrupper.

Plastbestruket papper ca 5 år

För cirka fem år sen kunde man gå på premiärvisningen av Disneys film Finding Nemo, som 2004 belönades med en Oscar för bästa animerade film.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår