Så hanteras … Dojor, däck och andra saker

Mycket av det vi lämnar till återvinning har sin givna plats i kretsloppet. Glasförpackningar återanvänds, lövhögen blir kompostjord och morgontidningen blir kvällstidning. Men så har vi de där andra kategorierna. De som inte ger sig lika självklart. Vad händer till exempel med våra utslitna bildäck? Och vart tar egentligen våra gamla dojor vägen när modeindustrin fått oss att ändra smak?

Jodå, det finns återvinningsmetoder för det mesta. Vad gäller däck så lades de en gång i tiden på det som då kallades soptipp. Ett uselt alternativ med tanke på hur många fordon som rullar på våra vägar. År 1994 infördes därför producentansvar på bildäck. Branschen gick samman i Svensk Däckåtervinning AB, som i dag återvinner i princip alla sålda däck. Ungefär en tredjedel blir bränsle vid cementproduktion. 18 procent utnyttjas till nytt rågummi, medan välbevarade dubbdäck exporteras till länder med mindre stränga vintrar.

Andra saker… Sten, jord och betong används ofta som konstruktionsmaterial. Gamla kylskåp mals ned i syfte att sortera ut allt freon i isoleringen. Kvistar och grenar från trädgårdar flisas och skickas till förbränning… Och dojorna då? Tja, en gammal stinkande tennissko med hål i sulan gör sig kanske bäst i brännugnen. Men skor, kläder – och alla andra saker som fortfarande är i okej skick – bör du tänka både en och två gånger innan du slänger. Ofta finns det någon som har glädje av dem. På SÖRABs återvinningscentraler tar Erikshjälpen emot kläder för försäljning. Från vilken överskottet används till biståndsverksamhet – en viktig del i kretsloppet som vi på SÖRAB gärna stödjer och ser mer av!

Lite statistik:

  • Årets intensivaste dag på återvinningscentralerna är Kristi Himmelsfärds Dag
  • År 2007 materialåtervanns 38 % av allt grovavfall på SÖRABs återvinningscentraler
  • Ytterligare 52 procent av grovavfallet på SÖRABs återvinningscentraler energiutvanns

Länkar:

Erikshjälpen – Organisation som arbetar för att världens barn ska få det bättre
Svensk Däckåtervinning – Hanterar insamling och återvinning av däck
Svensk Freonåtervinning – Företag som återvinner freon ur bl a vitvaror
Sopor.nu – Information om det mesta som rör avfallshantering
Planeten – Sida om hur vår planet mår

 

ta_en_vanda

TA ETT NYTT VARV I KRETSLOPPET

 

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår