Så hanteras … Matavfall och Trädgårdsavfall

År 2007 lämnades 561 300 ton hushållsavfall till biologisk behandling i Sverige. Det innebar en ökning med 19,5 procent jämfört med 2006 – vilket gör biologisk behandling till Sveriges snabbast växande avfallshantering. Det är en anledning att vara stolt, men inte att slå sig till ro. Senast år 2010 ska 35 procent av vårt matavfall behandlas biologiskt. Till den nivån har vi en bit kvar. Men med gemensamma krafter är det fullt möjligt.

En populär metod att ta vara på matavfall och trädgårdsavfall är att bygga sin egen hemkompost. Det är en enkel och effektiv metod att ordna sitt eget miljövänliga jordförbättringsmedel. Enklast av allt är ytkompostering. Då sprider du ett tunt lager gräsklipp, löv eller liknande i trädgårdslandet, vilket håller jorden fuktig och hyfsat fri från ogräs.

Matavfall hanteras genom rötning eller kompostering. Rötning ger biogas som kan användas som fordonsbränsle. SÖRAB behandlar än så länge det utsorterade matavfallet genom kompostering, men målet är att övergå till rötning år 2010. Trädgårds- och parkavfall tar SÖRAB till Hagby Återvinningsanläggning där det komposteras i långa strängar. Efter fem kuperingar och ett år är processen klar. Vi har skapat vår egen miljövänliga ”Jord gjord i Täby” som vi säljer till traktens odlare. Cirkeln är sluten!

Lite statistik:

  • Ungefär 10 % av de svenska hushållens avfall behandlas biologiskt
  • I Sverige finns 25 anläggningar som behandlar källsorterat matavfall
  • År 2007 sålde SÖRAB 30 497 ton kompostjord, och flisade 13 346 ton kvistar och grenar till bränsle

Länkar:

Jord gjord i Täby – Läs mer om SÖRABs komposteringsarbete i Hagby
Kompostera trädgårdsavfallet – Så sköter du din hemkompost
Gasföreningen – Organisation som verkar för ökad användning av energigaser
SVTs programarkiv – Sök på ”biogas” eller liknande och luta dig tillbaka

 

ta_en_vanda

TA ETT NYTT VARV I KRETSLOPPET

 

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår