Så hanteras...Metall

Från återvinningssynpunkt är metall kanon, eftersom det kan återvinnas hur många gånger som helst utan att kvaliteten försämras. 40 procent av det stål som framställs i världen utgår från återvunnet stål, vilket ger en energibesparing på hela 75 procent jämfört med vad som går åt för att framställa nytt stål från järnmalm. Ännu ”värre” är aluminium, här spar återvinningen 95(!) procent jämfört med att göra ny aluminium. Det finns alltså som du förstår enormt mycket att vinna på insamling av metall. Bäst är vi idag på att samla in och panta dryckesburkar av aluminium, där vi lämnar in 90 procent till återvinning. Bra jobbat!

Här är det viktigt att komma ihåg att små prylar kan ge bautastora miljövinster. Ta till exempel kapsyler. Om vi alla lämnar in våra kapsyler till återvinning, så räcker stålet till att tillverka 2 200 personbilar per år! Eller om vi återvinner alla värmeljusformar i aluminium motsvarar det nyproduktion av 225 ton aluminium. Och koldioxidutsläppen minskar med över 1 000 ton! Det är skillnad det!

Metallförpackningar som du lämnar för återvinning till Förpacknings- och Tidningsinsamlingens insamlingsställen transporteras vidare för sortering, där man tar vara på just stål och aluminium. Hälso- och miljöfarliga metaller som kvicksilver och kadmium ska inte återföras till kretsloppet utan behandlas speciellt. Insamlade metallförpackningar mals sönder och stålet sorteras bort från aluminiumet med hjälp av magneter. Metallerna smälts ned till nytt stål och aluminium som används i bland annat fordons- och byggindustrin. Cirkeln är sluten!

Lite statistik

  • Källsorterar vi alla stålförpackningar sparar vi så mycket energi att det räcker för att värma upp 5 400 småhus i ett år
  • År 2007 lämnade medelsvensken in 1,97 kilo metallförpackningar, SÖRAB-bon bara 0,73 kilo
  • I riket innebär det en materialåtervinning på 67 %, vilket är något lägre än det uppsatta målet

Länkar:

Boliden – Företag som återvinner metall
SSAB – Företag som återvinner metall
Stena Metall – Företag som återvinner metaller, el-avfall m m
Avfall Sverige – Branschorganisationen inom avfallshantering och återvinning
Återvinningsindustrierna – Organisation för företag inom avfall och återvinning

 

ta_en_vanda

TA ETT NYTT VARV I KRETSLOPPET

 

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår