Så hanteras … Papper & Tidningar

Som du nog märkt är svenskarna ett tidningsälskande folk. En vanlig dag hinner de flesta av oss bläddra igenom både morgon-, kvälls- och gratisblaskor. Och med tanke på att ett normalstort träd bara räcker till ungefär 300 tidningar, ger en snabb beräkning att vår svenska skog inte på långa vägar räcker för att tillgodose vår läslusta. Därför kommer vartenda gram av de 480 000 ton returpapper vi årligen lämnar in till användning.

Från tidningsinsamlingen körs returpappret raka spåret till pappersbruken. Där löser man upp pappret, tar hand om fibrerna och blandar dem med färska fibrer från nyfälld skog. Att använda returfibrer i massan gör produktionen både billigare och mindre energikrävande. Därför har våra gamla tidningar och papper blivit en allt viktigare råvara för pappersbruken. Flera av dem köper till och med returpapper från utlandet.

Varje fiber kan återanvändas upp till sju gånger. Som ung och stark hamnar fibern oftast i nya tidningar. Lite senare i livet varvar den ner till hygienpapper, eller hushålls- och toalettpapper som vi säger till vardags. Efter ett par avloppsnära resor är fibern så pass sliten att pensionen hägrar. Men innan den helt drar sig tillbaka hinner fibern tjänstgöra som bränsle i produktion av el och fjärrvärme. Därmed behöver inte avskedet på muggen bli alltför känslosamt. Först när fibern kommer tillbaka i elementet är cirkeln sluten!

Lite statistik:

  • Regeringens mål för insamling av returpapper uppnåddes redan 1997
  • I SÖRAB-kommunerna lämnade Solnaborna år 2007 in mest returpapper, 70,1 kilo per person
  • I Upplands Väsby borde man däremot kunna samla in lite mer än 2007 års 33,3 kilo per person

Länkar:

Förpacknings- och Tidningsinsamlingen – Samlar in förpackningar och tidningar
Avfall Sverige – Branschorganisationen inom avfallshantering och återvinning
Miljöaktuellt – Tidning med hållbarhet i fokus
Recyclingnet – Tidning som arbetar för en bättre miljö
Miljöposten – Miljötidning av och för ungdomar

 

ta_en_vanda

TA ETT NYTT VARV I KRETSLOPPET

 

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår