Så hanteras … Plast

Den 1 november 2008 genomfördes en viktig återvinningsförändring i 183 av landets 290 kommuner – däribland de tio SÖRAB-kommunerna. Från att ha sorterat mjukplast som köksavfall, kan man nu lämna mjuka och hårda plastförpackningar i samma återvinningsbehållare. Detta tack vare en teknik som gör det ekonomiskt och miljömässigt fördelaktigt att materialåtervinna även mjuka plastförpackningar. Istället för att gå till energiåtervinning på en förbränningsanläggning kan plasten nu tillvaratas som ny råvara!

Återvinningsarbetet då? Från återvinningsstationen körs all inlämnad plast till uppsamlingsställen. Därifrån transporteras det till sorteringsanläggningar eller direkt till återvinningsanläggningar. På sorteringsanläggningen skiljs mjuka och hårda plastförpackningar åt med hjälp av luft. Då plasten sorterats efter sort, och ibland färg, har man en ny råvara som säljs till företag som tillverkar plastprodukter. Beroende på kvalitet kan materialet bli till så kallat regranulat – kornformigt material – som kan användas som råvara till en massa sköna plastprylar. Material av mer blandad kvalitet och kulör används till bland annat plank och pallklossar. Mjukplastförpackningarna kan bli allt från sopsäckar och bärkassar till kabelskydd

Vad gäller PET-flaskor så rengörs de och mals ner till små flingor. Av flingorna tillverkas provrörsliknande rör, som transporteras vidare till bryggerierna som blåser upp dem till nya PET-flaskor i önskad storlek. Cirkeln är sluten!

Lite statistik

  • Ett kilo återvunnen plast minskar koldioxidutsläppet med två kilo
  • Energiinnehållet i samma kilo plastförpackningar är lika stort som i ett kilo olja
  • År 2007 fanns 163 450 ton plastförpackningar på marknaden. Av dessa återvanns 64,6 %

Länkar:

Plaståtervinning i Arvika – Företag som återvinner och plast
Förpacknings- och Tidningsinsamlingen – Samlar in förpackningar och tidningar
Återvinningsindustrierna – Organisation för företag inom avfall och återvinning
Hållbar avfallshantering – Forskning för en mer hållbar avfallshantering
Plaståtervinning – Wikipedias definition av plaståtervinning

 

ta_en_vanda

TA ETT NYTT VARV I KRETSLOPPET

 

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår