Därför måste vi återvinna…Batterier
– Kan skada människor, djur och natur
Trodde du att ett batteri är ett batteri? Nja, möjligen var det så år 1800, när italienaren Alexander Volta uppfann sin ”Voltas stapel”. I dag finns det, lite beroende på hur man räknar, långt över 1 000 olika sorters batterier. Och vi har dem överallt; på armen, i fickan, tätt intill örat…
Det finns enkelt uttryckt batterier i alla elektroniska saker som inte behöver kopplas till eluttag; leksaker, mobiltelefoner, armbandsur, mp3-spelare, stegräknare, vad du vill. Ofta är batterierna inbyggda i produkten redan vid köpet. Praktiskt, absolut – å andra sidan innehåller nästan varje batteri miljöfarliga ämnen.
Självklart försöker batteritillverkarna minska andelen farligt material i produktionen. Likväl kräver tekniken ofta användning av kadmium, kvicksilver, bly och andra otrevliga tungmetaller. Hamnar dessa i naturen kommer de med all sannolikhet att skada både människor, djur och natur.
Därför är det nödvändigt att vi lämnar in uttjänta batterier. Enligt Batteriförordningen är det till och med vår skyldighet: ”Kasserade batterier skall sorteras ut och hanteras skilt från annat avfall”. Det är en smart regel. Förutom att vi minskar risken för njurskador och skelettdeformationer, innebär det att vi kan återvinna delar av batterierna och använda på nytt.
Visste du att:
- I dag finns det 3,5 miljoner apparater med inbyggda, uppladdningsbara batterier i Sverige
- Alla batterier uppbyggda av knappceller (utom litiumknappceller) innehåller kvicksilver
- I 50 000 svenska sjöar har fisken högre kvicksilverhalt än det fastlagda gränsvärdet
Tänk på att:
- Alkaliska och brunstensbatterier är mer miljövänliga alternativ
- Inbyggda batterier som enkelt kan lösgöras ska lämnas in i batteriholkar
- Alla batterier, även miljöanpassade, ska lämnas in till återvinning
Lite statistik:
- Uppskattningsvis lämnas 70 % av alla batterier i Sverige in för återvinning
- Östersund har svenskt rekord i batteriinsamling; 1 820 kilo batterier på en dag
- Åren 1997-2006 samlades det in 314 256 ton blybatterier i Sverige
Nästa steg i kretsloppet:
Batterier kan återvinnas på flera olika sätt. Därför måste du lämna dina uttjänta batterier på rätt ställe. Du har normalt tre alternativ:
Länkar:
Batteriinsamlingen – Om insamling och återvinning av batterierBatteribloggen – Praktiska miljötips med batterier i fokus
