Därför måste vi återvinna…Det där andra...

– Några tankar på vägen

Mängden svenskproducerat hushållsavfall närmar sig 5 000 000 ton per år. Det betyder att var och en av oss åstadkommer över ett halvt ton avfall varje år. Tanken svindlar. Nåja, det kunde vara värre. Vi tar ju trots allt hand om det mesta. Nio av tio tar sina förpackningar till återvinningsstationen. Tre av fyra lämnar sina överblivna mediciner till Apoteket. Sju av tio batterier hittar hem till holken.

Men så har vi det där andra. Avfallet som inte är helt enkelt att sortera. En PET-flaska är en PET-flaska. Men var hör egentligen en trasig spegel hemma? I glas tack vare rutan? Eller i plast efter ramen? Med drygt 500 kilo avfall per person och år borde det bli några frågor. Men innan vi ger dig svaret vill vi backa bandet några rader.

”Över ett halvt ton avfall varje år”. Fundera på det. Är det verkligen hållbart? Nej, åtminstone inte på sikt. Tack och lov utvecklas återvinningsarbetet snabbt. Men snart räcker inte ens det. Ska vi lämna efter oss en beboelig planet krävs en helt ny livsstil. Därför talar många om Reduce, Reuse & Recycle, vilket översatt till svenska blir något i stil med Minimera, Återanvänd & Återvinn.

Översatt till vår egen vardag blir det, i tur och ordning: 1) Minimera avfallet – till exempel genom att köpa refillförpackningar och sluta slösa! 2) Lämna till återanvändning – varför inte skänka din begagnade jacka till second hand. 3) Återvinn – Är det avfall så är det, men det är också en resurs, så lämna det till återvinning. Därför är det dags att berätta att en trasig spegel lämnas som grovavfall på Återvinningscentralen. Har du fler frågor? Besök vår digitala sorteringsguide Sören så får du svar direkt.

Nästa steg i kretsloppet:

När du vet vad du vill är det dags att gå vidare längs…
Vägen till återvinning

Länkar:

Sören – SÖRABs sorteringsguide
Våga Handla! – Så blir du en klokare konsument
The Story of Stuff – Film och sajt på engelska om att konsumera klokt
Klimatkalkylatorn – Se hur mycket du påverkar miljön
Miljöbussen – Interaktivt lärande om hur våra val påverkar miljön

 

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår