Därför måste vi återvinna…El-avfall

– 99 procent kan återvinnas

Allt går ju me’ elektricitet, sjöng radarparet Hasse & Tage i sin klassiska 88-öresrevy från 1970. Nästan 40 år har gått, men inte mycket har förändrats. Fortfarande är det sladdar och batterier så långt ögat når. Vår moderna livsstil bidrar i allra högsta grad till att el-avfall – tillsammans med byggavfall – är den typ av avfall som ökar mest i Återvinningscentralernas containrar.

Frågan är om vi verkligen behöver alla dessa elektroniska prylar? En dator får väl i dag betraktas som standardutrustning i hemmet. Men är inte den beräknade livslängden på tre år ganska snålt tilltagen? Och är det verkligen ett måste att uppdatera mobiltelefonen varje år? Och vad sägs om en TV i varje rum… Roligt? Jovisst. Vi undrar bara om det verkligen är absolut nödvändigt.

Men okej då. Elektroniska prylar bidrar ju faktiskt till ökad livskvalitet. Dessutom går det mesta i dem att återvinna. 99 procent för att vara exakt. Å andra sidan är den resterande procenten direkt farlig för miljön. Alltså har vi två bra anledningar att lämna in vårt el-avfall. Ännu bättre är att vi gör det. 2007 lämnade vi svenskar in 160 100 ton el-avfall. Det gör oss till världsmästare!

Visste du att:

  • Kretskorten i datorer och mobiltelefoner innehåller flera ädelmetaller
  • Dessvärre lämnar vi bara in var tionde mobiltelefon...
  • Lämnar alla i Sverige in sina glödlampor slipper naturen 14 ton bly per år

Tänk på att:

  • Det är lag på att inget el-avfall får hamna i soporna
  • Lösa batterier i el-avfall ska tas ut och sorteras som batterier
  • Bildrör och monitorer innehåller skadliga ämnen och ska behandlas försiktigt

Lite statistik:

  • I ett EU-direktiv anges att vi ska lämna in 4-6 kilo elavfall per person och år
  • Bara var tredje glödlampa som säljs i Sverige når återvinningen
  • Cirka 50 % av allt guld som framställs kommer från återvunnen elektronik

Nästa steg i kretsloppet:

El-avfall måste återvinnas på rätt sätt. Därför måste du lämna ditt avfall på rätt ställe. De alternativ du har beror på var du bor:

atervinningscentral
ÅTERVINNINGS-CENTRALEN El-avfall, glödlampor (i vissa SÖRAB-kommuner har boende i villor fått röda miljöboxar för insamling av mindre el-avfall, i vissa områden erbjuds lokal insamling)

Länkar:

El-Kretsen – Servicebolag för insamling och återvinning av el-produkter
elretur – System för insamling och återvinning av el-produkter

 

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår