Ta en tripp till…Batteriholken

– 50 000 förskolebarn kan inte ha fel

Att lämna in våra gamla batterier är bland det bästa vi kan göra för miljön. Dessutom måste vi lämna in dem. Det står i 1997 års Batteriförordning. I ett direktiv som infördes 1 januari 2009 står även att det är batteriproducenternas ansvar att se till att gamla batterier samlas in, tas om hand och återvinns på ett miljömässigt godtagbart sätt”. Krångligt? I klarspråk betyder det att runt om i Sverige finns ungefär 9 000 batteriholkar där vi kan lämna in våra uttjänta småbatterier.

Med en batteriholk per tusen invånare borde saken vara biff. Ändå befinner sig 30 procent av alla batterier på vift. Det duger självklart inte. Därför finns Batteriinsamlingen. Det är en organisation som informerar varför och var vi ska lämna våra batterier. Hittills har de bland annat – med hjälp av en viss stark björn – hunnit göra mer än 50 000 förskolebarn minst lika miljösmarta som sina föräldrar. Fråga grannens fyraåring vad som händer om du slänger ett batteri i soppåsen så får du svar.

Även lite längre upp i åldrarna tycks Batteriinsamlingens arbete ha gjort nytta. När Sveriges 18-30-åringar listade sina miljöhandlingar hamnade ”Samla in batterier för återvinning” i topp. Tyvärr är inte alla 18-30-åringar lika klipska som förskolebarn. Hela 37 procent sade att de ”då och då slänger batterier i soppåsen”. Inte klokt. Så har du inte redan gjort det: Kolla bums var närmaste batteriholk finns.

Bonusfakta:

Det finns ett smart sätt för dig som inte känner för alltför täta promenader till Batteriholken – och för alla andra också för den delen. Varför inte skaffa uppladdningsbara batterier och en laddare? Bra för miljön. Bra för plånboken.

Nästa steg i kretsloppet:

Batterier som lämnas i batteriholk hanteras som:

batterierBATTERIER
Länkar:

Här finns holken – Hitta närmaste batteriholk
Batteriinsamling i SÖRAB-kommunerna - För dig i SÖRAB-regionen
Batteriregistret – Information om producentansvar på batterier

 

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår