Ta en tripp till…Butiker med pantautomat

– Gör som 1,3 miljarder burkar och PET-flaskor

Alla förpackningar som innehåller en konsumtionsfärdig dryck måste ingå i ett godkänt retursystem. Det betyder att kretsloppet börjar redan i butiken när du köper något att dricka på burk eller flaska. Vid köpet betalar du ett litet belopp i pant som du får tillbaka när du stoppar in burken eller flaskan i pantautomaten som identifierar streckkoden på din burk eller flaska.

I Sverige är det AB Svenska Returpack som ansvarar för hanteringen av pantade aluminiumburkar och PET-flaskor liksom för övriga plastförpackningar och metallburkar för konsumtionsfärdig dryck. Efter pantningen transporteras burken eller PET-flaskan till Returpacks fabrik där den sorteras, räknas och packas i balar. Burkarna smälts ner och blir till nya burkar. Flaskorna går vidare till en återvinningsanläggning och blir till nya flaskor. Så är det! Den burk eller flaska du en gång köpt blir till en ny som någon annan kommer att köpa och panta. Så fungerar det om och om igen, så länge du och andra väljer att panta.

Panten är så att säga kretsloppets motor och följer burken eller PET-flaskan i varje led, från bryggeriet via återförsäljaren till dig som konsument. Pantar du din burk får du 50 öre, din flaska 1 krona för den mindre och 2 kronor för den större. Butiken betalar ut panten och får sedan motsvarande från Returpack.

I Sverige pantar vi faktiskt till tusen. Vi är bland de bästa i världen i den grenen. På Returpack tar man emot mer än 1,3 miljarder burkar och PET-flaskor varje år. Eller 148 000 förpackningar i timmen, veckans alla dagar, dygnet runt.

Bonusfakta:

Apropå PET-flaskor. I mitten av 1960-talet kom gruppen The Beach Boys med det popmusikaliska mästerverket Pet Sounds. Lyckas du få tag i det albumet, så ska du definitivt inte hantera det som avfall!

Nästa steg i kretsloppet:


glasGLAS
plastPLAST
metallMETALL

 

 

Länkar:

Returpack – Ansvarar för pantsystemet för aluminiumburkar och PET-flaskor
Glasbanken – samlar in och materialåtervinner glasförpackningar

 

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår