Ta en tripp till…Hemkomposten

– Billigare och bättre

Att villaägare har en egen kompost ute i trädgården är ingen nyhet. Det är en miljövänlig och billig metod att bli av med matrester och trädgårdsavfall. Inte minst i glesbygdsområden. Här innebär en kompost att resten av soporna kan hämtas mer sällan. Något som självklart leder till lägre kostnader för både hushåll och renhållningsbolag.

Hemkomposter finns i alla storlekar och utföranden. Från motoriserade året runt-komposter till enkla trälådor. Men för att börja i försiktig skala behöver du egentligen bara en behållare, strömaterial och en grep. Vill du lägga i dina matrester rekommenderas en extra plasthink att ställa bredvid soppåsen. Voilà! Nu är det bara att kratta ihop löven och börja kompostera.

Okej. Lite förkunskap kan vara bra att ha. Som att kompostlådans lock bör sitta åt rejält. Annars är risken stor att du får ovälkomna besök av både skadedjur och odörer. Botten ska också vara tät, men med tillräckligt stora hål för att maskarna ska kunna slingra in och göra sitt. Ditt uppdrag är att se till att komposten får tillräckligt med fukt och luft. Gör du det rätt så får du med tiden ditt eget, miljövänliga naturgödsel.

Bonusfakta:

Är du osäker på om kompostjorden är färdig? Så några frön smörgåskrasse i den och vänta ungefär en vecka. Har krassen letat sig upp så är jorden mogen!

Nästa steg i kretsloppet:

Innehållet i hemkomposten hanteras som:

matavfall

MATAVFALL & TRÄDGÅRDSAVFALL 

 

 

 

Länkar:

Odla – Så skapar du din egen kompost

 

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår