Ta en tripp till…Insamlingar av farligt avfall

– På väg mot 100 procent

Miljöbalken heter den lag som ser till att vi lever miljövänligt. I den står mycket klokt. Till exempel att hushållen måste lämna in sitt farliga avfall. Och att kommunerna måste ta emot det. En stor del tar vi i dag till Återvinningscentralerna. Men ofta finns det faktiskt smidigare, mer centralt belägna alternativ: Miljöstationer, röda boxar eller mobila insamlingar.

Miljöstationer är för det mesta obemannade – och därför också låsta. Å andra sidan ligger de alltid intill en bensinstation (eller ibland en affär) där du kan låna nyckeln. I miljöstationen lämnar du själv ditt farliga avfall. Kom bara ihåg att lämna det i hela förpackningar som tydligt anger innehållet.

På senare tid har flera centrala bensinstationer blivit tankomater, eller flyttat ut till de stora motorlederna. Därför har flera miljöstationer fått flyttas, eller i värsta fall läggas ned. Som ersättning har många kommuner infört miljöbilar som åker ut till bostadsområden för att samla in hushållens farliga avfall.

Om det fungerar? Tja, det beror på vem du frågar. 85 procent av det farliga avfallet lämnas in. 15 procent hamnar på villovägar. Enligt Miljöbalken är det exakt 15 procent för mycket. Förhoppningsvis tycker du likadant. Så nästa gång du får nagellack, målarfärg, eller liknande avfall över: Ta en tripp till miljöstationen.

Bonusfakta:

Några av SÖRAB-kommunerna har redan infört miljöbilar som åker runt och hämtar farligt avfall. Surfa in här och kolla om du bor i en av dem.

Nästa steg i kretsloppet:

Farligt avfall hanteras som:

farligt_avfallFARLIGT AVFALL
batterierBATTERIER
Länkar:

Farligt avfall i SÖRAB-kommunerna - För dig i SÖRAB-regionen
Centrum för optimal resurshantering av avfall – För miljövänlig avfallshantering

 

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår