Ta en tripp till…Separata kärl för matavfall

– Ta chansen om du kan

Naturen har förstått det här med nedbrytning och kretslopp. Sedan många tusen år bedriver den en avfallshantering som bryter ned och tar vara på organiskt material. Tyvärr har människan inte nått fullt så långt, och vårt matavfall förblir en av planetens sämst utnyttjade resurser.

Redan i dag erbjuder några av kommunerna i SÖRAB-regionen sina invånare möjligheten att ställa ett separat kärl för matavfall bredvid soppåsen. Och med tanke på hur mycket av vårt hushållsavfall som skulle kunna behandlas biologiskt, är det bara att beklaga att fler inte redan tagit chansen. Men vi vet att flera kommuner just nu förbereder sig på att haka i matavfallståget, så var beredd att hoppa på.

I det separata kärlet kan du lägga alla sorters matrester och organiskt avfall, sedan sköter ”naturen” resten. Men det finns knep som påskyndar nedbrytningen: Till exempel att vara sparsam med köttben – som kan ta väl god tid på sig att förmultna, och att dela stora avfallsstycken i mindre bitar, i synnerhet citrusskal.

Matavfall kan antingen komposteras och bli miljövänligt naturgödsel, alternativt rötas och då får vi dessutom biogas. För att lyckas är det vissa sorters hushållsavfall som trots allt hör hemma i soppåsen; till exempel sjuka växtdelar och fimpar. Rätt utfört bidrar du och ditt matavfall till att hålla Sveriges odlingar och biogasbilar på betydligt bättre humör.

Bonusfakta:

En svensk uppfinnare fick nyligen patent på sin metod att via torrkonservering av matrester skapa bränsle för biogasfordon. Redan efter några dagars behandling räcker innehållet i ett normalstort kompostkärl till 3,2 kilometers körning.

Nästa steg i kretsloppet:

Innehållet i komposten hanteras som:

matavfallMATAVFALL & TRÄDGÅRDSAVFALL


 

Länkar:

Kompostkärl i SÖRAB-kommunerna – Kan du skaffa ett kompostkärl?

 

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår