Kokaliteskolan i Sollentuna vann Matsalskampen

När alla viktprotokoll granskats och sammanställts står Kokaliteskolan i Sollentuna som vinnare i Matsalskampen 2017. De erhåller 20.000 kr i prispengar. Pengar som ska nyttjas till något kul för alla elever på skolan.

Syftet med Matsalskampen är att öka kunskapen och engagemanget kring miljöfrågor, avfallsminimering och framförallt att matsvinnet måste minska. Ca 50 skolor från nio kommuner deltog, med närmare 20.000 elever.

 

Kokaliteskolan kastades i snitt 1,16 gram mat per elev och dag under den tvåveckorsperiod som tävlingen pågick. I anmälan har man angett att för prispengarna ska man bygga ett växthus för att eleverna på det sättet ska kunna ta del av kretslopp och återvinning.

På Ekenbergsskolan i Solna, som kom på andra plats, hade man en egen tävling mellan klasserna på skolan. En klass slängde endast 100g totalt!

 

Tredje pristagaren, i Ur och Skur, Utsikten på Lidingö, påtalar att de har egen kock som lagar mycket god lunch. Där äter man i två matlag, runt varje bord sitter ca 10 barn och 1-2 vuxna. Matskålar står på bordet och barnen tar själva sin mat och personalen påminner dem att äta upp sin mat. När barnen ska ställa tallrikarna i disken så står det alltid en vuxen där.

 

Tvåan vinner 15.000 kr och trean får 10.000 kronor som ska gå till något kul på respektive skola.

 

Varför en tävling för att minska matsvinnet?

Fortfarande slänger vi i Sverige ca 100 kilo mat per person och år. Att producera mat som inte äts upp är en onödig belastning på både miljön och plånboken. Tack till alla skolor som arbetar för en bättre miljö och deltog i Matsalskampen 2017!

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår