Sophantering - Igår, idag och imorgon

I det tidiga 1800-talets Sverige var sopsortering ingen större sak. Man slängde helt enkelt ut problemet genom fönstret. Gatan blev soptipp. I bästa fall lades avfallet i en grop på gården med en torrklosett ovanpå, när gropen var full täcktes den och dasset flyttades. Allt var precis så ofräscht som det låter. Det berättas att en utländsk diplomat under en promenad på Stockholms gator svimmade av stanken från utkastat latrin och hushållsavfall.

Inte förrän koleran nådde Sverige år 1834 hamnade soporna på agendan. Först ut med kommunal renhållning var Stockholm. Runt sekelskiftet hade de flesta svenska städer följt efter. Med åren har avfallsfrågan blivit allt mer avancerad. I dag ligger fokus till stor del på återanvändning och återvinning. Många experter hävdar att avfallsaspekten måste spela en större roll redan i produktions- och konsumtionsleden. Och på sikt räcker nog inte ens det…

Uppgift

Nivå 1 – Avfallshantering i backspegeln

Gör en historisk presentation av avfallshanteringens utveckling de senaste 200 åren. Utgå från hur vår syn på avfallet förändrats och koppla denna till sopornas resa från gatan via soptippen till sortering och återvinning.

Nivå 2 – När systemet hackar

I italienska miljonstaden Neapel växer soptipparna fritt och tränger sig nu in i bostadskvarteren. Beskriv situationen, hur det har kunnat hända, vilka följder det fått och vilka åtgärder som vidtagits. Diskutera även om samma sak skulle kunna hända i Sverige.

Att börja fundera kring!

När och hur pratar vi sopor?

  • Under vilka perioder har avfallsfrågan varit extra prioriterad?
  • Vilka avfallsfrågor har fokus varit på vid dessa tillfällen?

Hur har avfallshanteringen utvecklats genom åren?

  • Förvaring, Förbränning, Återvinning, Återanvändning – vad blir nästa steg?
  • Vilka framsteg inom avfallshanteringen anser du har varit viktigast?

Vad händer om sopbilen inte kommer?

  • Hur såg det ut i Stockholms soprum under sopåkarstrejken i februari 2009?
  • Vilka följder riskerar vi om våra sopor blir liggande en längre tid?

Förslag till presentation

Webbsajt
Föredrag
Utställning

Första steget

Populär Historia – Renhållning på liv och död
Sopkrisen i Neapel – Artikel om situationen i Neapel
”Vi klarar oss max en dag” – Artikel om sopstrejken i Stockholm
Sopsortering på SVT – Videoklipp med Sverker O.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår