Soppåsen – På gott och ont
Avfallshanteringen utvecklas snabbt med ständigt nya förgreningar. En leder faktiskt hela vägen till ditt eget kök – soppåsen. Och visst är det skönt att kunna slänga sitt köksavfall direkt i köket. Kanske är det till och med lite för skönt? Undersökningar visar att upp till 75 procent av innehållet i våra soppåsar kan återvinnas eller återanvändas på bättre sätt. Än värre är att det ibland slinker med farligt avfall i soppåsen.
Självklart är det inte hållbart i längden. Å andra sidan är det nog få som vill avstå soppåsen i köket. Så hur ska vi se till att varje avfall hamnar där det ska? Kanske är svaret mer och bättre information? Eller behövs något helt annat? Oavsett vad; så länge var och en av oss skickar 190 kilo resurser per år till brännugnen måste något göras. Det första steget är att hålla ordning i våra egna soppåsar.
Uppgift
Nivå 1 – Din guide till en smartare soppåse
Ta reda på vad personer i din omgivning vet och inte vet om soppåsar. Använd resultatet för att ta fram ett informationsmaterial som ger rätt kunskap, motivation och resultat. Följ upp skillnader i soppåsarnas innehåll hos dessa personer före och efter de har tagit del av ditt material.
Nivå 2 – Skolan och soppåsen
Undersök innehållet i några av skolans soppåsar. Analysera vad och hur mycket som hamnar fel. Genomför en soppåse-aktion på skolan som syftar till att få alla att göra bättre. Jämför soppåsarnas innehåll före och efter aktionen – och dess betydelse för miljön.
Att börja fundera kring!
Varför hamnar så mycket i soppåsen som inte hör hemma där?
- Vad brukar du slänga i soppåsen som egentligen inte hör hemma där?
- Vad beror det på att du inte lämnar dessa avfall på rätt ställe?
Hur skapar vi den perfekta soppåsen?
- Om 75 procent hamnar fel, vad hör då hemma i soppåsen? Gör en innehållslista.
- Vad behövs för att just du ska slänga enbart sakerna på din lista i soppåsen?
Vad vinner vi på att slänga rätt i soppåsen?
- Vilka och hur stora miljövinster gör vi på att bara slänga rätt saker i soppåsen?
- Hur mycket skulle ditt hushåll spara i sophämtningsavgift på att göra allt rätt?
Förslag till Presentation
Webbsajt
Informationsmaterial/-kampanj
Praktisk aktion i skolan
Första steget
Sören – SÖRABs sorteringsguideSopor.nu – Information om det mesta som rör avfallshanteringStockholm stad – Information om soppåsar och dess innehållSITA – Företag som samlar in hushållsavfall i vissa SÖRAB- kommunerRagn-Sells – Företag som samlar in hushållsavfall i vissa SÖRAB- kommuner