Ett väl genomtänkt system

Återvinningssystemet innehåller flera led och bygger på att vi hela tiden gör rätt val. Det första, och kanske viktigaste, beslutet tar vi redan i butiken. En hållbar livsstil kräver att vi tänker klimatsmart varje gång vi handlar – om vi nu verkligen behöver handla? Klokast är att välja grejer med kvalitet och som inte ger onödigt mycket och krångligt avfall, vilket ligger i linje med EU:s målsättning om minskade avfallsmängder.

 

Men hur smarta vi än är så kommer det att uppstå avfall. Nästa viktiga steg är därför att sopsortera rätt och hjälpa till att hålla isär de olika typerna av avfall. En stor del av avfallet slänger vi i soppåsen. Denna hämtas och körs till en förbränningsanläggning, där innehållet används som bränsle i el- och fjärrvärmeproduktion.

För matrester och annat organiskt avfall finns det ett bättre alternativ: Biologisk behandling i egen hemkompost eller i kommunal regi. Biologisk behandling sker dels via kompostering – då avfallet förmultnar i en naturlig process, dels via rötning – då avfallet bryts ned i en syrefri miljö. Några SÖRAB-kommuner erbjuder redan idag ett separat kärl för matavfall, och fler kommuner är på gång. Så har du möjlighet att ta hand om dina matrester på biologiskt vis, säger vi bara: go for it!

 

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår